Βοηθητικές συμβουλές για τον καθαρισμού του χαλιού σας.

vromiko xaliΧαλί, μια επένδυση για την οποία δαπανήσατε αρκετά χρήματα και σίγουρα πρέπει να δώσετε την πρέπουσα σημασία στον καθαρισμό και διατήρηση της, τόσο για το ίδιο το χαλί όσο και για τις επιπτώσεις της υγιεινής ή ανθυγιεινής ατμόσφαιρας που αυτό μπορεί να προκαλέσει στον χώρο σας.Αν είστε σε φάση αναζήτησης μοκέτας ή χαλιού θα σας προτείναμε να αγοράσετε χαλιά σε πρόσφορες τις οποίες προτείνουν μεγάλα eshops στο internet

Στο διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες συμβουλές καθαρισμού χαλιών πολλές από τις οποίες ωστόσο μπορούν να σας μπερδέψουν ή να προκαλέσουν άθελα τους παραπληροφόρηση όσον αφορά τον σωστό τρόπο περιποίησης του χαλιού σας.

Εάν θέλετε να μάθετε τους πιο αποτελεσματικούς και ασφαλείς τρόπους καθαρισμού σας παραθέτουμε μερικές από τις πιο βοηθητικές συμβουλές.

Αρχικά μην ξεχνάτε να σκουπίζετε με την ηλεκτρική τα χαλιά και τις μοκέτες σας όσο πιο συχνά γίνεται. Ιδανικά το καλύτερο είναι να τα σκουπίζετε και από τις δυο μεριές. Αν τα αφήσετε χωρίς σκούπισμα για αρκετές εβδομάδες η σκόνη και η βρωμιά θα εισχωρήσει για τα καλά μέσα στις ίνες τους. Όταν εγκατασταθεί βαθιά η βρωμιά μέσα στο χαλί θα είναι πολύ δυσκολότερο να την ξεφορτωθείτε.

Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σας τουλάχιστον μια με δυο φορές την βδομάδα μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα το διατηρήσετε καθαρό και ασφαλές από τη φθορά. Να θυμάστε πως τα περισσότερα χαλιά είναι κατασκευασμένα από απαλά υλικά, τα οποία δεν παρέχουν προστασία κατά της βρωμιάς και για τον λόγο αυτόν η σκληρή βρωμιά και η σκόνη μπορούν εύκολα να εισχωρήσουν και να τα καταστρέψουν.

Εκτός από τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας μπορείτε να αγοράσετε και έναν ατμοκαθαριστή που φρεσκάρει και ζωντανεύει τις ίνες των χαλιών. Μέσα στο δοχείο του ατμοκαθαριστή σας μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες από ξύδι ή μαλακτικό ρούχων ώστε να χαρίσετε ένα άρωμα φρεσκάδας στο χαλί σας.

katharismos me skoupaΝα αφαιρείτε τους λεκέδες το συντομότερο δυνατόν. Να θυμάστε πως το χαλί σας θα υπόκειται πολύ συχνά σε λεκέδες από υγρά όπως αναψυκτικά, χυμούς, καφέδες και κρασί, ειδικά αν το έχετε τοποθετημένο σε χώρο όπου υποδέχεστε τους προσκεκλημένους σας και απολαμβάνετε παρέα ποτά και φαγητά.

Όπως θα έχετε παρατηρήσει έστω και ένας μικρός λεκές είναι ικανός για να χαλάσει το χρώμα και κατ’ επέκταση την εμφάνιση του χαλιού σας. Για να αποτρέψετε αυτούς τους λεκέδες βεβαιωθείτε ότι θα καθαρίσετε το χαλί σας αμέσως μόλις κάτι πέσει επάνω του. Είναι ίσως ένα από τα χρησιμότερα tips που θα πρέπει να εφαρμόσετε για να διατηρείτε το χαλί σας πάντα λαμπερό και ζωντανό.

Μην τρίβετε δυνατά το χαλί σας στην προσπάθεια να αφαιρέσετε κάποια βρωμιά. Να θυμάστε πάντα ότι είναι κατασκευασμένο από ευαίσθητα και απαλά υλικά οπότε πρέπει να το φροντίζετε με απαλές κινήσεις. Είναι επίσης απαραίτητο να γνωρίζετε ποια καθαριστικά είναι κατάλληλα για το είδος του λεκέ και κυρίως για τον τύπο ύφανσης του χαλιού σας. Μερικοί απαλοί λεκέδες μπορούν να εξαλειφθούν με απλά υλικά που βρίσκονται καθημερινά στο σπίτι μας, όπως λευκό ξύδι ή ένα απλό απορρυπαντικό ρούχων.

Μην εφαρμόζετε ισχυρά καθαριστικά αλλά και γενικά καθαριστικά απευθείας χωρίς πρώτα να τα έχετε διαλύσει μέσα σε νερό. Ακόμα και αν έχετε τον πιο επίμονο λεκέ ή το πιο αθώο καθαριστικό όπως ένα σαπούνι για παράδειγμα, δεν πρέπει να το εφαρμόζετε απευθείας πάνω στο χαλί/μοκέτα. Ισχυρές ποσότητες καθαριστικού όχι μόνο φθείρουν την ύφανση του αλλά κυρίως μπορούν να το ξεθωριάσουν, καταστρέφοντας έτσι το όμορφό του χρώμα.

Όταν καθαρίζετε το χαλί σας πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί με την ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιήσετε. Το χαλί σας μπορεί να «μαζέψει» αν χρησιμοποιήσετε πολύ νερό επάνω του, όπως επίσης και να νοτίσει βαθιά με υγρασία δημιουργώντας μούχλα, αν δεν είναι σε σημείο όπου αερίζεται επαρκώς ώστε να μπορεί να στεγνώσει γρήγορα και άμεσα.

Τέλος, μια από τις σημαντικότερες συμβουλές καθαρισμού χαλιού που ωστόσο είναι και η πιο προφανής είναι να αποφύγετε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας σκληρούς και επίμονους λεκέδες! Εάν δεν έχετε ιδέα από περιποίηση χαλιών ή αν σας φαίνεται τεράστιος κόπος να το καθαρίσετε από έναν σκληρό λεκέ, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό συνεργείο καθαρισμού χαλιών όπου θα το αναλάβουν για εσάς.

Μοιράσου το: