Εργασιακά στην Ελλάδα

Τα εργασιακά στην Ελλάδα

Διαλύοντας τα εργασιακά στην Ελλάδα του 2017

Τα εργασιακά δικαιώματα για τα οποία πάλευαν με σκληρούς αγώνες ετών οι γενιές που προηγήθηκαν πλέον παύουν να ισχύουν με τα μέτρα που θεσμοθετούνται το ένα μετά το άλλο. Η Ελλάδα κάνει άλματα αλλά όχι προς τα μπροστά. Πάει μονό προς τα πίσω και σε αυτή την αυτοκαταστροφική της πορεία συμπαρασύρει και τους εργαζόμενους σε αυτή την με ανεπανόρθωτες συνέπειες. Το νέο εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται κάθε άλλο πάρα βιώσιμο μπορεί να χαρακτηριστεί για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Μισθοί πείναςΔιαμόρφωση ενός κατωτάτου μισθού σε επίπεδα πείνας

Ένας μισθός που πολλές φόρες καθαρός δεν αγγίζει τα 500 ευρώ είναι τα χρήματα με τα οποία καλείτε να ζήσει και να δημιουργήσει ο Έλληνας εργαζόμενος και μάλιστα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που η αύξηση των τιμών των καταναλωτικών αγαθών είναι μια συνηθισμένη καθημερινότητα, η αύξηση των φορών είναι δεδομένη σε τακτά χρονικά διαστήματα και οι απολύσεις είναι ένας μόνιμος πέλεκυς που αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας.

Καθιέρωση ευέλικτων μορφών εργασίας

Η απολυτή ελευθερία των εργοδοτών να προσλαμβάνουν κόσμο για όσες ώρες τους εξυπηρετεί είναι πλέον πραγματικότητα. Μην σκεφτείτε σε καμία περίπτωση ότι ευέλικτη εργασία εννοούμε μονό την τετράωρη εργασία. Κι αυτή θεωρείτε πλέον πολυτέλεια για πολλούς. Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν και πληρώνονται μια μια ώρα. Το κακό είναι ότι ακόμα και έτσι οι εργοδότες πολλές φόρες απαιτούν να αμείβουν τους εργαζόμενους μονό την ώρα που θα εργαστούν αλλά και να είναι διαθέσιμοι ανά πασά ώρα και στιγμή για να μπορούν να τους καλέσουν άμεσα για δουλειά. Έτσι ο εργαζόμενος μπαίνει στην διαδικασία να δεσμεύσει τις εργατοώρες του χωρίς να αμείβεται με την ελπίδα ότι θα τον χρειαστεί ο εργοδότης.

Κατάργηση προσαυξήσεων και επιδομάτων

Εργασιακά στην ΕλλάδαΑυτό το μετρό μπορεί να φαντάζει ασήμαντο και αμελητέο μπροστά στα προηγούμενα αλλά για όσους από τους εργαζομένους είχαν συνηθίσει να παίρνουν επιπλέον αυτά τα χρήματα, αυτά αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος τους. Με αυτά είχαν διαμορφώσει ένα επίπεδο ζωής που τώρα δεν μπορούν ούτε καν να ονειρευτούν ότι θα έχουν. Η μείωση του επίπεδου ζωής είναι ακόμα μεγαλύτερη για αυτούς τους ανθρώπους.

Απροστάτευτοι εργάτες

Η έλλειψη εργασιακών δικαιωμάτων και δικλίδων ασφάλειας που αντιπροσωπεύουν στην πράξη όλα τα προηγούμενα μέτρα επί της ουσίας αφήνουν τους αργαζόμενους απροστάτευτους στις ορέξεις των εργοδοτών. Με την πλήρη αυτονομία που τους παραχωρείται οι εργοδότες μπορούν να απολύουν και να προσλαβαίνουν με ελάχιστα χρήματα όποτε θάλλουν όποιο θέλουν και οι εργαζόμενοι να μην έχουν καμία σταθερότητα και εργασιακή ασφάλεια τόσο στην δουλειά όσο και στη ζωή τους.

Με την θεσμοθέτηση όλων αυτών το μέτρων που έγιναν σταδιακά και ουσιαστικά χωρίς καμία αντίσταση ένας εργασιακός μεσαίωνας είναι προ των πυλών αν υποθέσουμε ότι δεν τα έχουμε δει όλα ακόμα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι προτιμότερο με αυτές τις συνθήκες να είσαι εργαζόμενος ή να είσαι άνεργος. Το σίγουρο είναι ότι η παρούσα κατάσταση αντιστρέφεται με μεγάλη δυσκολία και μονό κατόπιν πολίτικης βούλησης. Παρόλα αυτά δεν έχουμε άλλη εναλλακτική επιλογή από το να παραμείνουμε ενεργοί σαν άνθρωποι να επαναπροσδιορίσουμε ίσως κάποιες αντιλήψεις μας και να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς να μεμψιμοιρίες και κακομοιριά.